петък, 3 февруари 2012 г.

КОНТРОЛ НА ПЛАНЕТИТЕ - ЗА КАКВО СА БИТКИТЕ В DUST 514?

Ако сте играли EVE след 2010 година, най-вероятно сте опитали поне веднъж какво е това Planetary interaction (PI). С един от поредните си експанжъни CCP GAMES въведоха още един начин на правене на пари в играта. Недолюбван от някой, харесван от други, или откровенно презиран - в края на краищата PI е нещо на което може дори да не обърнете внимание. Много играчи обаче го правят, всъщност ако живеете в 0.0 space, PI е един леко досаден, но не много  заангажиращ от времето ви начин на правене на ISK. Преди да продължа, вижте това видео, което е официален пътеводител с основните похвати за боравене с PI.


Веднъж построили си инфраструктурата правилно, бихте могли да отделяте по 5 минути на ден и по 15-20 два пъти седмично срещу което да получавате доста добра сума. При разговора ми отпреди около месец с един български играч от EVE, той ми сподели, че прави по около 700 милиона ISK месечно в 0.0 space. При положение, че към момента цената на един PLEX(купувайки си PLEX с ISK ви дава възможност да играете EVE безплатно) е в порядъка 480-490 милиона, използването на  PI за генериране на ISK започва да изглежда все по примамливо. Ако пък не ги харчите за PLEX, PI ви спестява досадното(след първия час) правене на мисии или ратене/миниране. С излизането си на сцената PI просто се превърна в една много добра алтернатива за правене на пари.

PI позволява на играчите да добиват различни основни материали, които да обработват във фабрики на самите планети и да получават горива за POS-ове или части от които да се сглобяват POS-овете, които да продават на други играчи. При положение, че всеки ден в EVE едни играчи унищожават POS-овете на други играчи, а тези които не са унищожени гълтат гориво на всеки час - търсене винаги ще има. Планетите в 0.0 space са най-богати на ресурси, а тези в 0,5-1,0 са най-бедни. Ето схема на всичко, което може да се прави от PI - цък. Планетите са 8 типа, като само на 2 от тях могат да се правят Hgh-tech production plant - най напредналите фабрики за сглобяване на топ предмети. Тези два типа са temperate(умерен) и barren(пустунен). Temperate е от земен тип, а barren е все едно планетата DUNE от едноименния роман. Ако не сте го чели или поне не сте гледали филма, значи нещо се е объркало в развитието ви като личност. Предвид факта, че от CCP обявиха, че с пускането на играта битките ще се водят само на temperate планети, можем да предположим преместването на High Tech фабриките изцяло на barren планетите - би било безсмислено да строиш нещо, което някой може да ти разруши когато можеш да го избегнеш. Но беше казано, че на по късен етап битки ще бъдат възможни и на други планети.

През лятото на 2011 на изложението E3 видяхме интервю със служител на CCP който разказа малко за начините на взаимодействие между EVE и DUST 514. Вижте го:


В началото се казва, че за да имате пълен контрол на планетата трябва да притежавате това:

Той го нарече космически асансьор, който позволява да премествате стоки от и към планетата. Тъй като вече сме 2012 и разполагаме с малко повече информация аз мисля, че тази сграда няма да я видим, защото вече съществува сграда с подобни функции, а именно custome office, който от последния експанжън може да се разрушава и построява от играчите(преди това беше неразрушим и не се владееше от никого и можеше да се ползва от всеки). Дали съм прав - ще видим. А самите битки - мислям че една битка няма да е за превземане на цялата планета, а само на част от нея. Това го мисля заради ето този кадър от Е3 трейлъра на DUST 514:

Тези шестоъгълници са може би парчетата площ, за която ще се води всяка битка. При положение, че самите бойни полета ще са 5х5 км максимум това иглежда доста вероятно. Да кажем ако двама играчи копаят ресурси на едно и също място, някой от тях би решил, че го иска само за себе си. Всъщност в PI е възможно да разположите "комбайните" доста далече от командния център като ги свържете с тръбопровод(Power lines). Ако ви превземат територия по която ви минава тръбопровода, дали ще изгубите всичко зад него? Предстои да разберем.

Но за старта ще има поне 6000-7000 temperate планети минимум за превземане/защитаване. Това си е доста. А с пускането впоследствие и на другите типове - планетите в EVE са десетки хиляди...

Няма коментари:

Публикуване на коментар