сряда, 30 януари 2013 г.

ОТ ДИВАНА НА БЮРОТО

Здравейте, отдавна смятах да напиша тази тема и все не намирах време. Става въпрос за това, че досега не сме имали възможност да ползваме клавиатура и мишка(КВ/М) на PS3, и повечето от нас сме играли удобно седнали на дивана пред телевизора. Ако желаем да ползваме КВ/М в DUST 514 ще трабва да променим това. Днес ще споделя с вас как са нещата при мене.

Първо да разгледаме Аудио/Видео частта.
В стаята в която ми е PS3 ми се намира и настолния компютър. Той е с два 22'' монитора. Дори да  е един, по важното е че той е с два входа DVI и VGA. PC-то е вързано към VGA входа, а DVI е освободен за PS3. Как обаче идва сигнала от PS3 към монитора? Има два начина. Единия е като си купите специален кабел HDMI към DVI, а втория е преходник HDMI към DVI

Аз минах и през двата варианта, разлика няма. А по-новите монитори направо си имат HDMI вход, ако вашият е такъв, тази "гимнастика"  ви е излишна.

По DVI обаче няма как да дойде звука. Затова на помощ идва втория изход на PS3. Вкарвате AV към чинч кабела на конзолата и от настройките SOUND SETTINGS избирате AUDIO MULTI-OUTPUT > ON. По този начин конзолата подава аудио и на двата изхода. Купувате си преходник двоен чинч към министерео жак и след това си вкарвате слушалките там(може да ви се наложи и преходник мъжки към женски министерео жак).


Естествено може и да пуснете сигнала и на някакъв друг вид аудио система - избора си остава ваш.
За аудио/видео часта с до 20-30 лв се снабдявате с гореизброените преходници.



КВ/М
След като сме оправили нещата с картината и звука, идва ред на клавиатурата и мишката. Повечето от тях са със стандартен 2м кабел, за да си спестите обаче висенето на два кабела, а и за да ви остане един свободен USB вход решението е USB хъб.

Купувате си го заедно със един кабел USB екстендер. Както е модерно сега да се казва: "Единия край в конзолата, другия в хъба" :)  А в хъба си включвате мишката и клавиатурата. Да, няма грешка, използвайки само единия USB входа на конзолата, работят и двете без проблем. В другия можете да включите USB микрофон ако ползвате такъв. Не знам дали може в хъба да включите микрофона. Ако някой го направи и му работят и трите устройства може да сподели.

Моя хъб е от 10 лв, така че нямате нужда от скъпи устройства. Заедно с AV частта и като не слагаме цената на мишката и клавиатурата смятам че за 30 до 40 лв спокойно сядате на бюрото.

Ако сте решили да играте с KВ/М моя съвет е да си купите евтина клавиатура и скъпа мишка. Моята мишка е R.A.T. 5 и съм адски доволен от нея.




Има възможности за увеличаване дължината на задната подложка според дланта на ползващия, както и регулиране на тежеста чрез добавянето на тежести. Ако имате излишни 120 лв е чудесен избор.
Каквато и мишка да ползвате важно е да ви е удобна и да изпълнява командите ви без излишни усилия. След като смених стандартна Logitech със тази ефективноста ми се увеличи поне двойно.
Важно за мишката е повърхността върху която се движи. Аз ползвам RAZER Goliathus.

Направо се чудя как съм играл без него преди. Препоръчвам го на всеки. Струваше нещо от рода на 30 лв.

Надявам се да съм бил полезен. Важно е да сте добре подготвени. Когато всичко ви е наред остава да се наслаждавате на играта.
Ето как изглеждат част от нещата при мен в краен вариант


Ако имате въпроси, поставяйте ги като коментар отдолу под темата, ще се старая да отговарям в кратки срокове.

1 коментар: